Birinci türü 14 Mayıs 2023’te yapılan 13’üncü Cumhurbaşkanlığı Seçimi, ikinci türde kaldı. Türkiye, 28 Mayıs Pazar günü 2. Cumhurbaşkanlığı seçimi için yeniden sandık başına gidecek. 18 yaşını doldurarak oy kullanma hakkına sahip olan 47 bin 523 seçmen, ikinci tipte ilk kez oy kullanacak. Peki, Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı kural ve yasaklara dikkat edilerek 2. tip oy nasıl kullanılır? Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?
İşte oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler…
Nasıl Oy Kullanılır?
Türkiye’nin merakla beklenen 13. Cumhurbaşkanı 2. tur seçiminde yedi adımda nasıl oy kullanılacağı:
1. Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenmelisiniz.
2. Seçmenler oy kullanmak için sandık görevlilerine; Seçmenin kimliğini tereddütsüz ortaya koyan, resimli ve TC kimlik numarasının yazılı olduğu resmi belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir.
Seçmenler için: Resmi dairelerce verilmiş TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya soğuk damgalı nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile avukat gibi yüksek yargı mensuplarına verilen mesleki kimlik belgesi, noter ve askerlik kimlik kartlarından, ‘kimliğini tereddütsüz ortaya koyan’ resimli resmi belgelerden birini yanlarında bulundurmak zorundadırlar.
3. Seçim saatinde sandık başında olmanız gerekmektedir.
28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Seçimleri’nde oy verme işlemi Türkiye genelinde saat 08.00’de başlayacak. Oylama saat 17:00’de sona erecektir. Saat 17.00’den sonra sandık başına gelen seçmenler oy kullanamayacak.
4. Oy pusulasına mühür dışında herhangi bir işaret konulmayacaktır.
Seçmenler, cumhurbaşkanlığı seçimi için tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayının altındaki işaretli kısma taşmaması için oy pusulasına ‘TERCİH’ veya ‘EVET’ mührü basacak.
5. Oyların geçerli sayılabilmesi için oy pusulalarında ‘Tercih’ veya ‘Evet’ mührü dışında rastgele imza veya işaret olmaması gerekir.
6. Zarfın içine oy pusulasından başka bir şey konulmamalıdır.
7. Sandık seçmen listesini imzalamayı unutmayın!
Mühürlü oy pusulası zarfa konularak zarfın ağzı kapatıldıktan sonra sandığa atılır ve sandık seçmen listesinin karşısında imzalanır.
“Nasıl oy kullanılır?” sorusuna ek olarak 28 Mayıs 2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile ilgili merak ettiklerinizi YSK’nın resmi internet sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
Oy kullanmak zorunlu mu?
298 sayılı Temel Seçim Kararları ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 25. maddesine göre seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.
YSK tarafından oy kullanılmaması durumunda cezai işlem uygulanır. Oy kullanmamanın cezası YSK tarafından belirlenir.
Peki Nerede Oy Kullanacağım?
2023 Cumhurbaşkanlığı 2.Tip Seçimi ile ilgili seçmen bilgilerine, bağlı olduğunuz bölgenin muhtarından sizin için ‘Seçmen Bilgi Formu’ alarak ulaşabilirsiniz. İlk seçimde oy kullanma hakkı olan seçmenler, tıpkı okulda ve sandıkta yaptıkları gibi ikinci cinsiyette de oy kullanacaklar.
Seçmen bilgi formu yerine YSK’nın internet sitesinden veya e-Devlet üzerinden ‘Seçmen Sorgulama’ da yapabilirsiniz. ?
Oy Kullanırken Kurallar ve Yasaklar
Seçmenler, yalnızca YSK’nın önceden belirlediği ve ‘sandık seçim listesinde’ adı bulunan sandıkta oy kullanabilir.
Seçmenlerin oy kullanma saatleri içinde sandık başına gitmesi gerekiyor. Türkiye genelinde oy kullanma saatleri 08.00 – 17.00 olarak belirlendi. Seçmenler saat 17:00’den sonra oy kullanamayacak.
Oy kullanmak için sandık başına gidecek seçmenlerin geçerli bir kimlik belgesi veya üzerinde TC kimlik numarasının yazılı olduğu resmi bir belgenin olması zorunludur.
Kabine cep telefonu, fotoğraf, manzara kayıt cihazı veya iletişim cihazı ile girmek yasaktır.
Oy pusulasına mühür dışında bir işaret konulması oyu geçersiz kılar.
Oylamadan sonra sandık seçmen listesi imzalanmalıdır. İmza atarken cetvel kullanmakta fayda var.
oy kullanma saatleri
Oy verme işlemleri 28 Mayıs 2023 Pazar günü saat 08:00’de başlayacak ve 17:00’de sona erecektir.
Oylar Hangi Durumlarda Geçersizdir: Oylar Neden Geçersizdir?
28 Mayıs Pazar günü yapılacak 2. Tıp Cumhurbaşkanlığı Seçiminde sandık görevlileri, seçmenler; Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yer aldığı oy pusulası, mühür ve zarfla birlikte teslim edilecek. Seçmenler, tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayının fotoğrafının altındaki işaretli alanı mühürleyecek.
Oy pusulasında mühür dışındaki bazı iz ve işaretler oyların geçersiz sayılmasına neden olacaktır. İşte YSK tarafından yapılan sayım ve geçersiz oy açıklamalarındaki değerli noktalar:
Seçmenler, cumhurbaşkanlığı oy pusulasını kendilerine verilen zarfa koyarak sandığa atmalıdır.
Birden fazla cumhurbaşkanı adayı damgalanırsa veya rastgele bir adaya ‘Tercih’ veya ‘Evet’ damgası vurulmazsa oylar geçersiz sayılır.
Oy pusulasının yırtılması veya bütünlüğünü tehlikeye atacak şekilde yırtılması, oy pusulasının üzerine mühür yerine rastgele özel işaret, isim, imza, imza kaşesi veya parmak izi basılması halinde oylar geçersiz sayılır.
Seçmenler, oy kullanırken yanlış adaya damga vurduklarını veya oy pusulasına zarar verdiklerini düşündükleri durumlarda; seçmene Yeni oy pusulaları verilmiyor. !
Oy pusulası üzerine karalama, karalama, açık bir biçimde işaretleme veya zarftan işaret amaçlı madde çıkması gibi durumlarda oylar geçersiz sayılır.
Peki Oy Kâğıdı Olmadan Oy Kullanılabilir mi?
Seçmen kağıdı olmayan kişiler, e-Devlet sistemi veya Yüksek Seçim Kurulu seçmen platformu üzerinden transkript olarak ‘Seçmen Bilgilendirme Kağıdı’na ulaşabilirler.