Haber

Gürkan, mahalle muhtarlarına çalışmalar hakkında bilgi verdi

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’da mahalle muhtarı ile Malatya Düğün Sarayı’nda görüşmeye gelerek deprem sürecinde yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Bilgilendirme toplantısına Malatya Valisi Hulusi Şahin, MHP MYK Üyesi Eyüp Gönültaş, Genel Sekreter Latif Okyay, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya Minibüsçüler ve Kamu Görevlileri Odası Başkanı Mesut İnce, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Muhtarlar Derneği Başkanları ve Muhtarlar katıldı.

“İkinci deprem çok daha şiddetliydi”

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin deprem anında yürüttüğü çalışmaların yer aldığı sinema filminin ardından bir konuşma yapan Önder Gürkan, “6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara sağlık, geride kalanlara sabırlar dilerim.Asrın felaketi.Milenyum felaketi dediğimiz kıyametin provası.Binlerce,onbinlerce vatandaşımızı kaybettik.Depremin ilk günleri. çok zor şartlar vardı.eksi 20-25 dereceler soğuğu ile mücadele ettik.hava kar gibi soğuktu ve insanlar dışarıdaydı.yolları açmak için çaba ve çaba gösteriyorduk.tüm samimiyetimle ve samimiyetimle ifade etmek isterim. Malatya depreminin acil eylem planı ve uygulanabilirliği açısından Türkiye’nin en iyi acil eylem planlarından biridir.Deprem dönemini iyi hatırlayın arama kurtarma ekiplerimiz 15 dakikada Erkenek’teki enkazın başındaydı. Fındık Mahallesi’nde de böyleydi, diğer mahallelerde de böyleydi. Olası acil durumlara müdahale için üs alanları oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz üs bölgelerine de ilgili personelimizi gönderiyoruz. Bir sarsıntı olduğunda ilk etapta hızla o bölgedeki çalışanlarımız müdahale etmeye başladı. İlk depremde 135 binamız yıkıldı. O zamanlar ilçelerimiz dahil hepsi bizim kontrolümüz altındaydı. İkinci deprem çok daha yıkıcı ve ağırdı. Olaylara bakarken belediyenin de depremzede olduğunu unutmamak gerekiyor. Öte yandan Sayın Valimiz 2’nci Ordu Komutanlığımız, kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte çalışmanın çok güzel bir örneğini gösterdik. Bir yandan Türk Hava Yolları ile anlaşarak 101 bin vatandaşımızı kargo uçağıyla il dışına, Kayseri minibüsçüler odası ve Malatya minibüsçüler odasının katkılarıyla 121 bin vatandaşımızı il dışına gönderdik. 70 bin vatandaşımızı da 3 gün sonra açılan demiryollarıyla il dışına çıkardık. 30 bin vatandaşımız yine vapurlarla il dışına çıkarıldı. Malatya’daki bu uygulama örneği Türkiye’ye yaygınlaştırılacak değerli bir örnektir. Sistem herhangi bir kesinti olmaksızın sorunsuz çalışıyordu. Malatya her zaman bir adım önde ve her yerde rol model olmuştur.”

“Konteyner kentlerde yaklaşık 22 bin kilometre altyapı çalışması yaptık”

Malatya’da Yerinde Dönüşüm Ofislerine yapılan başvuru sayısı yaklaşık 20 bin konut başvurusu ve 3 bin 384 ticari başvurudur. Malatya genelinde 73 noktada konteyner çalışmaları devam ediyor ve büyük bir kısmı tamamlandı. 43 alanda konteyner çalışmaları devam ediyor ve kısa süre içerisinde bitirilecek. Şu anda yaklaşık 100 bin vatandaşımız konteynerlerde kalıyor. 718 mahalle muhtarı olarak mahallelerinizde yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu yıkımlar sırasında altyapı ve üst yapı zarar görmektedir. Bu çalışmalar yapılırken konteyner kentlerde altyapı ve üstyapı çalışmalarını da gerçekleştirdik. 73 konteyner kentte yaptığımız altyapı çalışması yaklaşık 22 bin kilometre. Bu çalışmalarımızın yanı sıra alt yapı ve üst yapı hizmet binalarının imalatları gibi hizmetlerimize de devam etmekteyiz. Ayrıca haksız rekabeti önlemek amacıyla iki yeni asfalt plenti ve iki beton santrali kurulmuştur. Bu hizmetleri görmemek için kör olmak gerekir” dedi.

Çok zor ve sıkıntılı günlerden geçtiklerini belirten Malatya Valisi Hulusi Şahin, “Asrın afeti, bin yılın afeti diyorlar. Biz bu coğrafyaya bir yıl önce geldik, böylesini görmedik. Geldiğimizden beri büyük bir afet.Deprem bizi vurmadı hava durumu da vurdu.Yolların durumu ulaşım çok zordu.Ve biraz önce sine-vizyon programında gördüğümüz gibi buraya geldik. 6 ay önce çorba ekmek çadır veriyorduk şimdi konteynırlarda 10 bin klima taktık 10 bin klima daha ne zaman takarız diye düşünüyoruz nereden geldik sadece 6 ayda bu büyük bir başarı.Bu büyük milletin gururlu fertleri olarak bu büyük başarıyı kendimize borçluyuz,biz ve sizler başardık.Yoksa tüm kapasitemizi kullanmasaydınız bu sarsıntının altında kalacaktık. Bu başarı millet olarak sizin başarınızdır.Türkiye’de deprem olan illeri karşılaştırırsanız Malatya her zaman ilk sırada yer alır. Kalıcı iş yeri inşaatına başlayan başka bir il yok. 714 işyeri yapılıyor. Şu anda inşaat yüzde 15-20 seviyesinde Ocak’tan Şubat’a kadar bitecek. Kalıcı konutlarımız 14 bin, bunların 4 binini de kasım ayında teslim edeceğiz. Kırsal mahallelerimizde şimdiden dağıtımlarına başladık. Vatandaşlarımız sabırlı olsun, devlet yaralarımızı saracak” dedi.

Vali Hulusi Şahin, bu görüşmenin aynı zamanda bir veda toplantısı niteliğinde olduğunu belirtti. Malatya, hayatımızın en kritik dönüm noktalarına tanıklık etti. Bu nedenle Malatya’nın yeri bizim için her zaman farklı olacak” dedi.

Konuşmaların ardından Malatya genelinde muhtarlara deprem sırasında gösterdikleri özverili çalışmalardan dolayı plaket takdim edildi. – MALATYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu