UNICEF: Yetersiz beslenme nesilden nesile aktarılıyor
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından hazırlanan bir rapor, dünya çapında 1 milyardan fazla kadın ve genç kızın yetersiz beslenme, temel mikro besin eksiklikleri ve aneminin yanı sıra onları zayıf ve kısa tutan yetersiz beslenmeden muzdarip olduğuna dikkat çekti.
Yetersiz beslenmenin sadece kadınların değil çocuklarının sağlığını da olumsuz etkilediğine vurgu yapan UNICEF, “Yetersiz beslenme nesilden nesile aktarılıyor” uyarısında bulundu.
UNICEF raporu, yenidoğan ölümü riskini artırmanın yanı sıra, yetersiz beslenmenin cenin gelişimine zarar verebileceğini ve “çocukların beslenmesi, büyümesi, öğrenmesi ve gelecekteki kazanç kapasitesi üzerinde ömür boyu sürecek etkileri” olduğunu belirtti.
“Dünya çapında iki yaşın altındaki 51 milyon çocuk olması gerekenden daha kırılgan. Bu çocukların yaklaşık yarısının anne karnında ve bir çocuğun tamamen annesine bağımlı olduğu ilk altı ay içinde gelişmediğini tahmin ediyoruz. beslenme için” dedi raporda.
İki yılda yüzde 25 artış
Yetersiz beslenen kadınların çoğu dünyanın en fakir bölgelerinde yaşıyor.
Normal kilonun altındaki kadınların ve ergenlik çağındaki kızların yüzde 68’i ve anemiden muzdarip olanların yüzde 60’ı Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde yaşıyor.
UNICEF, gıda krizi yaşayan 12 ülkede akut yetersiz beslenme sorunu yaşayan hamile veya emziren anne sayısının 2020-2022 yılları arasında yüzde 25 artacağını tahmin ediyor. Raporda, bu durumdaki kadın sayısının 5,5 milyondan 5,5 milyona çıktığı belirtildi. Afganistan, Burkina Faso, Etiyopya, Kenya, Mali, Nijer, Nijerya, Somali, Sudan, Güney Sudan, Çad ve Yemen’de 6,9 milyona ulaştı.
DW,AFP/CO,HT