Ekonomi

Yapay zeka robotu Mars’ta oksijen üretmenin formülünü buldu

Çinli bilim adamları tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı bir robotik kimyacı, Mars göktaşlarından gelen oksijen evrimi tepkisi için katalizörleri otomatik olarak sentezledi ve optimize etti.

Bu gelişme oldukça verimli ve güç tasarrufu sağlayan bir çözüm olarak duyuruldu. Yapay zeka kimyacısı, bir makine öğrenimi modeli kullanarak, üç milyondan fazla olası bileşik arasından en uygun katalizör formülünü otomatik ve hızlı bir şekilde belirler. Bu çığır açan keşif, Nature Synthesis dergisinde bu hafta yayınlanan araştırmaya göre, yapay zeka kimyagerlerinin Mars keşfi için kimyasalların ve malzemelerin otomatik sentezinde uygulanabilirliğini gösteriyor.

Mars’ta yaşamak, hayatta kalmak için gerekli olan oksijen gibi kimyasalları yerel Mars kaynaklarından sentezleme yeteneğini gerektirir. Mars’taki su aktivitesine dair son kanıtlar, bir oksijen evrimi reaksiyon katalizörü kullanılarak güneş enerjisiyle çalışan elektrokimyasal su oksidasyon işlemleri yoluyla büyük ölçekli oksijen üretimi olasılığını artırdı. Katalizörleri Dünya’dan taşımanın yüksek maliyeti göz önüne alındığında, Mars’taki yerel malzemelerden geliştirilen dünya dışı katalizörler değerli bir teknik zorluk haline geliyor.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (USTC) araştırmacılar, Derin Uzay Keşif Laboratuvarı da dahil olmak üzere Çin araştırma enstitülerinden meslektaşlarıyla işbirliği yaparak, Mars göktaşlarından bileşenleri analiz etmek ve yalnızca altı saniyede yeni bir katalizör sentezlemek için robotik bir yapay zeka kimyageri kullandı.

Hefei Ulusal Fiziksel Bilim Araştırma Merkezi Direktörü LuoYi Göre, çalışma yapay zekanın dünya dışı gezegenlerde oksijen üretimine, temel inşasına ve gıda üretimine yardımcı olması beklenen yeni malzemeleri otomatik olarak geliştirebileceğini ve insanlar tarafından derin uzay araştırmalarını kolaylaştırmak için Mars kaynaklarından daha fazla kimyasal sentezleyebileceğini başarıyla doğruladı. USTC’de Profesör Jiang Haziran, yapay zeka kimyagerinin 50 binden fazla ilgili kimya makalesini öğrenerek iddiaya dayalı bir model oluşturduğunu ve altı hafta içinde optimal sentetik duruma sahip gelecek vaat eden bir katalizör formülü sunduğunu söyledi.

Mars’taki sıcaklık koşullarını taklit eden eksi 37 santigrat derecedeki stres testi, katalizörün belirgin bir bozulma olmadan istikrarlı bir şekilde oksijen üretebildiğini gösterdi ve çalışmaya göre katalizör, Mars’taki zorlu koşullarda çalışabilecek.

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu